Noćni režim kamera

Noćni režim kamera

Svi kojima je potreban video nadzor očekuju video snimke odličnog kvaliteta u svim vremenskim uslovima i svako doba dana. Noćni režim kamere je ranije podrazumjevao samo IR diode koje omogućavaju vidljivost na određenoj udaljenosti. Međutim, potrebe korisnika se mijenjaju, a Dahua i HikVision se, kao lideri u ovoj oblasti, trude da tim potrebama izađu u susret.

Većina incidenata se dogodi noću – čak 70% svih poznatih zločina. A informacije o osumnjičenima – izgled, visina, odeća i neki detalji krucijalne su u istrazi. Iako klasične kamere mnogo pomažu kod formiranja opšte slike o počiniocu, potraga za osumnjičenima je lakša i kraće traje ako imamo kvalitetnije snimke. Uviđajući tu potrebu, proizvode se kamere s noćnim režimom koji sve češće podrazumjeva i kvalitetne snimke u boji.

Dahua kamere i noćni režimi

Znajući da odabir kamere koja odgovara vašim zahtevima nije jednostavan poduhvat, Dahua se potrudila da obezbjedi nekoliko solucija: Basic StarlightEnhanced StarlightStarlight+ i Night Color.

Dahua starlight tehnologija koristi optičke, senzorne i tehnologije za obradu slike kako bi obezbjedila jasniju sliku u uslovima loše vidljivosti. Sve te kamere su opremljene IR cut filterom i dizajnirane su da se automatski prebace u noćni režim kada svetlost nije dovoljno jaka.

Kvalitetnije Dahua kamere opremljene su Sony Starvis CMOS senzorom sa tehnologijom pozadinskog osvetljenja pixela. Posjeduju niz optičkih karakteristika za uravnoteženje svjetlosti na snimku, što rezultira jasnim slikama u mračnom okruženju. Dahua kamere sa tehnologijom pri slabom osvetljenju imaju otvor blende od maksimalno f/2.2 kako bi što više svetlosti prošlo kroz sočivo i pogodilo senzor. A Image Signal Processing tehnologija ispravlja greške nastale zbog sočiva, filtera ili osvetljenja. Sve ovo rezultira kvalitetnijim snimcima u noćnim uslovima.

Basic Starlight tehnologija je dobro rješenje za prostor sa minimalnim osvetljenjem od 0.008 – 0.009 lux. To je ujedno i najpovoljnije rješenje i pogodno je za korištenje u stambenim kompleksima, parkovima i parkinzima u djelovima grada sa dobrom uličnom rasvjetom.

Enhanced Starlight tehnologija je dobro rješenje za prostor sa minimalnim osvetljenjem od 0.005 – 0.007 lux. Pri ovom osvjetljenju detalji su u boji za poboljšan kvalitet snimka. Namenjena je za korišćenje u dijelovima grada gdje je rjeđe raspoređena ulična rasvjeta.

Starlight+ tehnologija obezbjeđuje najbolje snimke pri minimalnom osvetljenju od samo 0.004 lux. Kamere sa ovom tehnologijom koriste veliki senzor, pametne algoritme za obradu slika i skup optičkih karakteristika za uravnoteženu svjetlost na slici, što rezultira kvalitetnim snimcima u boji. Mogu se instalirati čak i tamo gdje je osvjetljenje minimalno ili ga uopšte nema.

Night Color funkcioniše malo drugačije od Starlight tehnologije. Ova tehnologija omogućava da kamera uhvati više dostupnog svjetla prenoseći više detalja i bolji kontrast kada je dostupan 1 lux ambijentalnog ili vještačkog osvjetljenja. U tim uslovima obezbjeđuje snimke u boji 24/7, nikada ne prelazeći u crno-beli režim.

HikVision ColorVu tehnologija

Kao lider u oblasti video nadzora, HikVision se oduvijek trudio da doprinosi bezbjednosti implementiranjem novih tehnologija. Ta tradicija se nastavila implementiranjem ColorVu tehnologije koja obezbjeđuje snimke u boji odličnog kvaliteta. Kada koristite konvencionalnu kameru sa infracrvenim osvetljenjem za noćno nadgledanje, ljudi, vozila ili drugi važni predmeti su mutni i stapaju se s pozadinom, što otežava identifikovanje detalja. S druge strane, snimci u boji, čak i u uslovima loše vidljivosti, omogućavaju nam da vidimo cijelu priču.

Hikvision kamere koje podržavaju ColorVu tehnologiju opremljene su naprednim sočivima i senzorima visokih performansi. Sa otvorom blende od f/1.0 i četiri puta više svjetlosti u odnosu na klasične kamere, ColorVu kamere garantuju video sa živopisnim detaljima kada vam zatrebaju.

Glavne prednosti ove Full Color tehnologije su tačno prikazivanje boja i snimci s više detalja u uslovima slabog osvjetljenja. Ovo može biti naročito korisno kada je potrebno identifikovati vozilo, jer jasno možemo videti boju automobila i registarsku oznaku, što znatno olakšava potragu.

HikVision ColorVu kamere se mogu koristiti u obezbjeđenju stambenog prostora, kao što su kompleksi zgrada, naročito u obezbjeđenju šetališta, stepeništa i drugih potencijalno rizičnih područja. Korisne su i za manje biznise koje su često na meti provalnika, kao i za parkinge i parkove. Korištenjem ovih kamera doprinosi se boljoj bezbjednosti ljudi i imovine, a ukoliko do zločina ipak dođe, znatno se olakšava potraga za osumnjičenima.

Ukoliko ste se upustili u potragu za video nadzorom, EM-Electronics je pravo rješenje za Vas. Tim sa 10 godina iskustva će pronaći najbolje rješenje za Vaše potrebe.

preuzeto: blog.avmarket.rs/