TOPLOTNE PUMPE I PODNO GRIJANJE

TOPLOTNE PUMPE I PODNO GRIJANJE

NAJBOLJE TOPLOTNE PUMPE ZA PODNO GRIJANJE

Grijanje vašeg doma je dosta skupo, ali bez obzira na to, grijanje je potreba bez koje ne možete, pogotovo ako živite u relativno hladnom području. Najbolja stvar koju možete učiniti je osigurati da imate kvalitetnu toplotnu pumpu koja je dobro održavana i izrađena kako bi zadovoljila trenutne standarde.

Osim toga, morate se pobrinuti da je vaš dom pravilno toplotno izolovan i da ima dobro podešene postavke termostata. Ovo može pomoći u smanjenju troškova grijanja do 30%. Najveći i najpametniji korak koji možete poduzeti je instaliranje toplotne pumpe za podno grijanje.

U ovom blogu možete dobiti sve potrebne informacije koje će vam pomoći pri kupovini najbolje toplotne pumpe za vaš dom uz listu toplotnih pumpi koje možete ugraditi za efikasnije grijanje. Međutim, prije nego počnemo s tim – Šta je podno grijanje? Šta je toplotna pumpa?

PODNO GRIJANJE

Podno grijanje je centralizirani sistem grijanja kuće koji se koristi za kontrolu unutrašnje temperature putem sistema grijanja postavljenih ispod poda. Sistemi podnog grijanja su pametniji i čistiji način grijanja domova. Efikasniji su i štede energiju.

Ovaj sistem grijanja zagrijava prostoriju od poda omogućavajući duže održavanje toplote u odnosu na druge sisteme grijanja. Podno grijanje može se postići električnim ili hidrotehničkim sredstvima. U ovom blogu ćemo staviti veći naglasak na hidrotehnička sredstva.

HIDROTEHNIČKI SISTEMI PODNOG GRIJANJA TOPLOTNOM PUMPOM

Hidrotehnički sistemi podnog grijanja koriste mješavinu antifriza (tj. propilen glikola) i vode za prijenos toplote kroz vaš dom u zatvorenoj petlji koja teče kroz pod, do toplotne pumpe i nazad. Ovi sistemi su opremljeni raznim vrstama cijevi uključujući čelične, bakrene, polibutilenske, polietilenske itd.

Ako planirate da instalirate (ili nadogradite) svoje sisteme podnog grijanja sa toplotnom pumpom, onda treba da znate njegove prednosti.

Efikasnost: Sistemi podnog grijanja su efikasniji u odnosu na druge vrste sistema grijanja. Na primjer, radijatori se moraju zagrijati na oko 70 do 75˚C za optimalne performanse, dok se sistemi podnog grijanja moraju zagrijati na oko 29˚C u zavisnosti od poda vaše kuće. Osim toga, radijatori često ostavljaju hladna mjesta zbog pokrivenosti prostorije radijatorima, dok sistemi podnog grijanja nemaju taj problem.

Jednostavnost korištenja: Sistemi podnog grijanja su jednostavni za upotrebu u poređenju sa drugim sistemima grijanja. Osim toga, zahtijevaju minimalno održavanje kada se pokrenu (većina njih dolazi sa doživotnom garancijom). Većina njih ima pametne termostate koji vam pomažu da odredite koji dio i u kojem periodu biste željeli da vaše podno grijanje radi.

Rad sa svim vrstama podova: Sistemi podnog grijanja rade sa svim vrstama podova. To uključuje drvo, kamen ili pločice. Možete biti sigurni da će vaš sistem podnog grijanja grijati vaš dom bez obzira na to koji pod imate.

Sigurnost i udobnost: Sistemi podnog grijanja su mnogo sigurniji u odnosu na druge vrste sistema grijanja kao što su radijatori. Osim toga, možete uživati ​​u svježem zraku koji je zasićeniji kisikom (u usporedbi s onim koji proizvode radijatori). Također, ne morate brinuti o riziku kojem radijatori izlažu malu djecu (tj. toplini iz radijatora).

Često ovi sistemi mogu koristiti jedan izvor (ponekad kombinaciju različitih izvora) energetskih sistema uključujući kotlove, propan, ugalj, električnu energiju, prirodni gas, geotermalne ili vazdušne toplotne pumpe itd.

Na vama je da odaberete najbolju opciju, a definitivno najbolja opcija je toplotna pumpa. Toplotna pumpa će biti jeftinija, sigurnija za okoliš i efikasnija.

Kombinacija toplotnih pumpi sa solarnim sistemima može učiniti vaš dom efikasnijim od 300% i pružiti ekološku alternativu izazovima grijanja vašeg doma.

COP (Koeficijent performansi)

Koeficijent performansi je jedan od najvažnijih faktora koji morate uzeti u obzir prije kupovine toplotne pumpe. Ovo se odnosi na količinu energije koju toplotna pumpa troši u poređenju sa postignutom količinom snage hlađenja.

Na primjer, ako toplotna pumpa ima COP od 2 (označeno bez jedinica), to znači da toplotna pumpa proizvodi 2kW rashladne snage za svaki kW upotrijebljene snage. Stoga, koristeći ovu logiku, primijetit ćete da su toplotne pumpe sa višim COP efikasnije od onih sa nižim COP. Na primjer, R32 ERP A+++ 20KW EVI DC inverter toplotne pumpe za hlađenje grijanja tople vode.

Postoji nekoliko prednosti i nekoliko nedostataka korištenja toplotnih pumpi. Dobro je upoznati se sa informacijama o toplotnim pumpama prije nego što ih kupite. Ove informacije će vam pomoći da donesete bolje odluke i utvrdite da li se vaša investicija isplati.

Niži tekući troškovi: Toplotne pumpe imaju niže mjesečne i gorišnje troškove u odnosu na druge vidove grijanja. Instalacija ovog sistema može biti malo skuplja u startu, međutim, postoje mnoge uštede koje se mogu potvrditi mjesečno i godišnje.

Minimalno održavanje: Toplotne pumpe zahtijevaju manje održavanja u poređenju s drugim alternativama za grijanje doma. Sami možete provjeriti neke sisteme svake godine kako biste bili sigurni da rade ispravno. To također mogu učiniti profesionalni instalateri svakih pet godina. Trebali biste odabrati toplotne pumpe koje su isprobane, testirane i dokazano rade, kao što su ove koje ćemo navesti u nastavku.

NAJBOLJE TOPLOTNE PUMPE ZA PODNO GRIJANJE

Odabir kvalitetne toplotne pumpe za podno grijanje u vašem domu je jedna od najboljih odluka koju možete donijeti. Međutim, to nije tako lako. Na primjer, morat ćete izabrati brend koji razumije vaše probleme i ima spremno rješenje. Toplotna pumpa koju odaberete treba da bude u stanju da efikasno zagrije vaš dom. Takođe bi trebalo da ima niske troškove rada.

Neki od najboljih sistema podnog grijanja sa toplotnom pumpom uključuju:

R32 A+++ EVI MONOBLOK DC INVERTER 12KW

Specifikacije:

Radna temperatura: -25˚C do 45˚C

Maksimalni COP: 5,56

Napajanje: 220V -240V/ 50Hz/ monofazna ili 380V -420V/ 50Hz/ trofazna

Maksimalni kapacitet hlađenja: 10,9KW

Maksimalni kapacitet grijanja: 12KW

Više funkcija: grijanje kuće, topla voda, hlađenje kuće

Ova toplotna pumpa koristi rashladni gas R32 koji joj pomaže da radi efikasnije uz minimalne uticaje na okolinu. Ima povećanu efikasnost sa ocjenom ERP A+++, 5,95 COP i DC inverterom koji efikasnije cirkuliše tečnosti. Ovi faktori pomažu korisnicima da troše manje novca na račune za grijanje.

Osim toga, ovaj proizvod ima tehnologiju pametne kontrole koja je u stanju snimiti temperature i okolne uslove pomoću senzora. Kupci mogu koristiti praćenje na mreži i uživati ​​u korisničkoj usluzi gdje god se nalazili.

R32 A+++ EVI MONOBLOK DC INVERTER 20KW

Specifikacije:

Radna temperatura: -25˚C do 45˚C

Maksimalni COP 5,95

Napajanje: 380V -420V/ 50Hz/ ili 220V – 240V/ 50Hz/

Maksimalni kapacitet hlađenja: 18,2 KW

Maksimalni kapacitet grijanja: 20KW

Višestruke funkcije: grijanje kuće, topla voda, hlađenje kuće

Ovaj proizvod koristi rashladni plin koji poboljšava performanse DC invertera, što smanjuje bilo kakve štetne efekte na okoliš. Pomaže u smanjenju CO² i minimizira potencijal oštećenja ozona. Osim toga, ocjena 5,95 COP znači da je toplotna pumpa efikasnija, što korisnicima pomaže da smanje račune za energiju.

Proizvod ima pametnu tehnologiju koja korisnicima omogućava prikupljanje bitnih informacija i kontrolu uređaja s bilo koje lokacije. Ima zagarantovanu sigurnost od eksplozija. Ekološki je prihvatljiv i proizvodi niske nivoe buke.

R410 A+++ MONOBLOK DC INVERTER 9,5KW

Specifikacije:

Radna temperatura: -20˚C – 45˚C

Napajanje: 220V – 240V/ 50Hz/ monofazna

Maksimalni COP: 5,56

Maksimalni kapacitet hlađenja: 8,5KW

Maksimalni kapacitet grijanja: 9.5KW

Višestruke funkcije: grijanje kuće, topla voda, hlađenje kuće

Ovaj proizvod ima ocjenu ERP A+++, što ukazuje da je energetski efikasan. Ovo je najviša ocjena kojom se proizvod može ocijeniti. To znači da toplotna pumpa troši manje energije (koristi manje od 70% energije od običnih toplotnih pumpi) i radi efikasnije.

Ima veliku brzinu hlađenja i grijanja i pametan kontrolni sistem koji možete koristiti za daljinsko praćenje, planiranje i nadgledanje toplotne pumpe. Osim toga, toplotna pumpa proizvodi jako malo buke i ima 5 načina rada.

R410 A+++ MONOBLOK DC INVERTER 16-18KW

Specifikacije:

Radna temperatura: -20˚C do 45˚C

Napajanje: 380V do 420V/ 50Hz/ili 220V do 240V/ 50Hz

Maksimalni COP: 5,53, 5,65, 5,49, 5,60

Maksimalni kapacitet hlađenja: 14,7KW do 16,6KW

Maksimalni kapacitet grijanja: 16,5KW do 18,6KW

Višestruke funkcije: grijanje kuće, topla voda, hlađenje kuće

Ovaj proizvod ima ocjenu ERP A+++, što znači da je prilično efikasan. Osim toga, ima 5,65 COP i veliku brzinu hlađenja i grijanja. Ima pametnu kontrolu koja vam omogućava da kontrolišete režime gdje god da se nalazite. Takođe proizvodi izuzetno nisku buku.

Savjeti za grijanje

Kupite toplotnu pumpu kojom možete daljinski upravljati kako biste uštedjeli energiju i ostvarili učinkovite rezultate vaše investicije.

Dozvolite puno sunčeve svjetlosti da uđe u vaš dom tokom zime.

Kupite efikasne toplotne pumpe sa COP ocjenom od 5,5 i više za efikasnije rezultate.

Posavjetujte se sa profesionalcem za usluge procjene i instalacije.

Smanjite temperaturu ili isključite (cijelu ili dio) svoje toplotne pumpe kad god niste u kući.

Zaključak: Da li se isplati sistem podnog grijanja sa toplotnom pumpom?

Toplotne pumpe su veoma vrijedne kao investicija; međutim, morat ćete uložiti i čekati neko vrijeme da biste ostvarili rezultate (skupe početne instalacije). Dostupne su različite vrste toplotnih pumpi. Trebali biste odabrati toplotne pumpe za koje ste istražili i utvrdili da su kao što se reklamira.

Iako početna kupovina i cijena instalacije mogu zvučati kao mnogo novca, morate imati na umu da će ugradnja toplotne pumpe značajno smanjiti vaše troškove.

Za sve moguće upite koje imate vezano za toplotne pumpe, možete nas kontaktirati putem naše Facebook stranice http://m.me/emelectronicsdoo ili na mail: prodaja@em-electronics.ba

This Post Has 8 Comments

  1. Good day! I just wish to give you a huge thumbs up for your excellent information you have got here on this post. I am coming back to your blog for more soon. Good day! I just wish to give you a huge thumbs up for your excellent information you have got here on this post. I am coming back to your blog for more soon. נערות ליווי בגבעתיים

  2. Im excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you bookmarked to look at new information in your web site.

  3. I don’t need to tell you how important it is to optimize every step in your SEO pipeline. But unfortunately, it’s nearly impossible to cut out time or money when it comes to getting good content. At least that’s what I thought until I came across Article Forge… Built by a team of AI researchers from MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Article Forge is an artificial intelligence (AI) powered content writer that uses deep learning models to write entire articles about any topic in less than 60 seconds. Their team trained AI models on millions of articles to teach Article Forge how to draw connections between topics so that each article it writes is relevant, interesting and useful. All their hard work means you just enter a few keywords and Article Forge will write a complete article from scratch making sure every thought flows naturally into the next, resulting in readable, high quality, and unique content. Put simply, this is a secret weapon for anyone who needs content. I get how impossible that sounds so you need to see how Article Forge writes a complete article in less than 60 seconds! order here.

  4. Being a digital marketer today is definitely not easy! Not only do you need high-quality content, you need a lot of it. But creating good content is incredibly time consuming. At least that is what I thought until I came across WordAi… In case you have never heard of WordAi, it is a lightning fast content rewriter that uses Artificial Intelligence to automatically create unique variations of any piece of content. The best part is, WordAi creates rewrites that both humans and Google love.  I know, that’s a bold claim and I was pretty skeptical myself. So I decided to test their claims with their free trial and can tell you honestly, I opted directly for the yearly subscription after that. I’m not exaggerating when I tell you that WordAi is better than any other tool, service, or method on the market. I have been using WordAi to fill out my blogs and have already covered the cost of my yearly subscription. Its crazy but Im just scratching the surface of how far I can scale my SEO with WordAi! While I am using WordAi to scale my SEO efforts, you can also use WordAi to diversify your copy or even brainstorm to beat writers block! I could tell you about WordAi all day, but you really just need to try it for yourself. They are so confident in their technology that they offer a completely free 3-day trial AND a 30-day money back guarantee. So what are you waiting for? Click here to get started with WordAi for Free! Register here and get a bonus.

  5. I was pretty pleased to discover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book marked to see new stuff on your blog

  6. “Right here is the right website for anyone who wishes to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need toÖHaHa). You certainly put a fresh spin on a subject which has been discussed for years. Excellent stuff, just wonderful!”
    נערות ליווי פרטיות

Leave a Reply