ŠTA SU TO INVERTER KLIMA UREĐAJI?

ŠTA SU TO INVERTER KLIMA UREĐAJI?

Jedno od čestih pitanja kod kupovine klima uređaja je INVERTER! Kupci se pitaju što je to inverterima li određena klima inverteršta dobivam ako kupim klima uređaj s inverteromštedi li inverter strujuradi li klima uređaj s inverterom tiše i općenito koje su razlike između inverter klime i “obične”.

Odgovor na sva ova pitanja možete naći u ovom blogu, a ukoliko budete imali još neka pitanja javite nam se u kontakt formi ili na Facebook stranici EM-Electronics doo

EM-Electronics doo je firma sa dugogodišnjim iskustvom montaže klima uređaja mnogih brendova. Vaš problem sa grijanjem i hlađenjem rješavamo ekspresno, efikasno i profesionalno. Pronaći nas možete lično u Živinicama u ul. Pašage Gogića bb ili nas pozvati na brojeve 063/790-540 i 061/288-413.

Koja je razlika između inverter klime i “obične” klime?

Razjasnimo ovo osnovno pitanje odmah na početku. Prije desetak godina većina klima uređaja nije imalo inverter kompresor već samo ON/OFF ili Fix speed kompresore. Iz naziva je jasno kako se radi o kompresoru sa samo jednom brzinom. Takvi kompresori slični su kao kompresor u hladnjaku ili zamrzivaču. Kompresor “običnog” klima uređaja uvijek je radio punom snagom, a kad bi zadovoljio zadane uvjete, odnosno zadanu temperaturu, ugasio bi se.

Primjerice, ako je klima uređaj hladio, kompresor bi radio punom snagom dok ne bi postigao podešenu temperaturu, npr. 25°C i tada bi se ugasio. Kompresor bi se ponovno palio kad bi se temperatura u prostoru povećala za 1° do 2°C. Dok je kompresor ugašen puhao bi ventilator na unutarnjoj jedinici i radio samo kao ventilator, miješao bi zrak iz prostora. Zbog toga od korisnika često dobivamo upite tipa: “Zašto klima samo puše a ne hladi?”, a naš odgovor je uvijek isti: to je normalna situacija zbog gore navedenog.
U režimu grijanja slična je situacija, kompresor radi punom snagom dok ne zadovolji zadanu temperaturu npr. 27°C i tada se ugasi. Ovisno o tipu klima uređaji i njegovom fabrički programiranom modu, kod nekih klima uređaja nakon postizanja temperature i gašenja kompresora ventilator nastavlja raditi i ventilirati zrak iz prostora što kupcima daje dojam da klima uređaj hladi umjesto da grije. Sada kad smo razjasnili način rada starih klima uređaja sa ON/OFF kompresorima možemo se posvetiti novoj generaciji inverter kompresora.

Što je to inverter?

Uzmimo primjer načina rada u hlađenju. Ako smo ušli u vrući prostor gdje je temperatura npr. 30°C i uključili inverter klimu i podesili temperaturu na 25°C, senzor na unutarnjoj jedinici će očitati temperaturu u prostoru i usporediti je sa zadanom temperaturom na daljinskom upravljaču, elektronika će zbog tih 5 stepeni razlike pokrenuti inverter kompresor uvijek minimalnom snagom a kroz jednu do tri minute kompresor će pojačati snagu do maksimalne. Kako se temperatura u prostoru snižava i približava zadanoj temperaturi, tako će i kompresor smanjivati snagu. Kada klima uređaj postigne zadanu temperaturu od 25°C, inverter kompresor ide u održavanje temperature, odnosno radi minimalnom snagom i tako znatno štedi struju.

Kada se temperatura u prostoru poveća za cca. 0,5° do 1°C, ovisno o tipu klima uređaja, kompresor lagano poveća snagu samo koliko je potrebno da drži zadanu temperaturu i tako kompresor navođen osjetnicima temperature i upravljačkom elektronikom radi doziranom snagom kojom uvijek osigurava zadanu temperaturu uz najmanju potrošnju električne energije.

Što dobivam ako kupim klima uređaj s Inverterom?

Za razliku od starih klima uređaja sa ON/OFF kompresorima koji su gore pojašnjeni, novi klima uređaji imaju inverter kompresor kojim upravlja elektronika, a sam kompresor ima varijabilni raspon snage od minimuma do maksimuma. To znači da kompresor u datom trenutku radi onom snagom koja je optimalna i potrebna za zadovoljavanje zadane temperature u prostoru.

Što je to inverterski način rada?

Ako je temperatura prostorije puno viša od željene temperature, klima uređaj će raditi punom snagom do postizanja željene temperature. Kada postigne željenu temperaturu inverterski uređaj će prilagoditi odnosno smanjiti svoj učinak tako da bude dovoljan za ravnomjerno održavanje željene temperature. Time se izbjegavaju nagle promjene u temperaturi prostora te omogućava značajna ušteda energije. Nema čestog paljenja i gašenja uređaja koji dodatno opterećuju strujnu mrežu. Ugodnost u prostoru klimatiziranom s inverterskim klima uređajem je puno veća jer inverterski sistem rada regulacijom izlazne temperature klimatiziranog zraka izbjegava sindrom “propuha” u Vašem prostoru. Inverterski uređaji uz to pružaju mogućnost grijanja i kod vrlo niskih vanjskih temperatura, do -30°C.

Precizna regulacija željene temperature, veća ugodnost klimatiziranog prostora te mogućnost grijanja i kod niskih vanjskih temperatura, a uz sve to značajna ušteda energije čine inverter uređajem budućnosti.

vivax

Štedi li klima inverter struju?

Ovisno o uslovima u prostoru i vani te zadanoj temperaturi, izolaciji i orijentaciji prostora, kvalitetan inverter klima uređaj u odnosu na stari ON/OFF klima uređaj bez invertera može uštedjeti od 20 do čak 60% električne energije!

Grijanje na inverter klimu?

Ako uključimo klima uređaj u hladnom prostoru gdje je temperatura oko 15°C i na daljinski podesimo temperaturu 25°C, senzor na unutrašnjoj jedinici će registrirati temperaturu u prostoru, a upravljačka elektronika će s obzirom na razliku temperature pokrenuti inverter kompresor na maksimalnu snagu kako bi klima uređaj čim prije u prostoru osigurao zadanu temperaturu od 25°C.

Kako se temperatura u prostoru podiže i sve više približava zadanoj temperaturi od 25°C tako kompresor smanjuje snagu a kada se postigne zadana temperatura klima ide u režim održavanja temperature, a inverter kompresor tada radi minimalnom snagom i tako znatno štedi električnu energiju.

U režimu održavanja temperature klima uređaj ispuhuje manje vrući zrak jer i kompresor tada radi smanjenom snagom, te kako u režimu grijanja zbog toga ne bi imali efekt i dojam da klima hladi umjesto da grije automatski se smanji i brzina ventilatora – turbine na unutarnjoj jedinici pa klima i dalje ispuhuje dovoljno topao zrak kojeg smanjena brzina ventilatora na unutarnjoj jedinici neće dodatno rashladiti.

Koji je veliki problem svih klima uređaja u režimu grijanja?

Generalno veliki problem svih klima uređaja u režimu grijanja je velika vlaga u vanjskom zraku. Vlaga u vanjskom zraku je veća smetnja od hladnoće zato što se vlaga iz vanjskog zraka lijepi i zamrzava na lamelama izmjenjivača na vanjskoj jedinici i tako stvara izolaciju te slabi kontakt između vanjskog zraka i lamela izmjenjivača i kao posljedica slabi učinak klima uređaja, kompresor u toj situaciji i dalje normalno radi ali se smanjuje temperatura ispuha na unutrašnjoj jedinici a prostor se slabije zagrijava.

Kad osjetnik temperature registrira smanjenu temperaturu na ispuhu unutrašnje jedinice koja više ne može zagrijavati prostor, to je znak da se je vani nakupilo toliko leda da klima ne može učinkoviti grijati prostor. U tom slučaju klima prestaje s grijanjem, okreće se ciklus rada i kompresor radi na zagrijavanju izmjenjivača vanjske jedinice i otapa nagomilani led. Taj proces traje 5 – 10 minuta nakon čega klima ponovo uspostavi normalan režim grijanja.

Ovaj tehnički nedostatak imaju svi klima uređaji od svih proizvođača s time da skuplji klima uređaji renomiranih proizvođača imaju bolji kompresor tako da je taj efekt zamrzavanja vanjske jedinice u režimu grijanja manje izražen a klima u istim uvjetima bolje grije na nižim vanjskim temperaturama.

Zbog ovog ograničenja preporučujemo Vam da za hladnija i vlažna područja kupite malo jači klima uređaj da se eliminira gubitak snage u specifičnim uvjetima zbog gore navedenih situacija.

Još jedna bitan detalj kod montaže, klima uređaj ljeti bolje hladi ako se vanjska jedinica nalazi na hladnijem mjestu a zimi bolje grije ako se vanjska jedinica nalazi na toplijoj poziciji.

Unutrašnju jedinicu inverter klima uređaja ne preporučujemo da se postavlja u hodnik, posebno ne na poziciju gdje je zid na 1 – 2 m ispred, jer se zrak odbija od zida i senzor na unutarnjoj jedinici daje elektronici i kompresoru pogrešne podatke pa kompresor zbog navedenog smanjuje snagu a nije dovoljno klimatizirao prostor pogotovo ako se iz hodnika žele klimatizirati druge prostorije. Taj efekt je posebno izražen u režimu grijanja jer je topli zrak lakši te se diže pod plafon do unutarnje jedinice i senzora temperature a prije nego ugrije ciljane prostorije.

Rješenje je po jedna unutarnja jedinica u svaku prostoriju, sve drugo je kompromis!

Koja je cijena klima uređaja s inverterom?

U našoj ponudi možete nabaviti inverter klima uređaje raznih brendova po raznim cjenovnim rangovima, tako da imamo za svačiji džep po nešto. Nudimo vam i besplatan izlazak na teren kod Vas kako bi Vam ponudili najbolje moguće rješenje iz prve ruke.

Savjet kod korištenja inverter klima uređaja:

  • automatske postavke štede električnu energiju – preporučljivo.
  • ako želite brzo ugrijati prostor postavite najveću temperaturu na daljinskom upravljaču a kada se prostor zagrije vratite na primjerenu temperaturu.

Pojašnjenje: upravljačka elektronika stalno mjeri razliku između temperature u prostoru i temperature koja je zadana na daljinskom upravljaču, što je ta razlika veća kompresor radi sa većom snagom jer želi brzo postići zadanu temperaturu. Sa manjom razlikom te dvije temperature tijekom rada kompresor smanjuje snagu i kada postigne zadanu temperaturu ide u održavanje i tada troši od 200 do 400W ovisno o klasi i snazi klima uređaja.

Za brzo hlađenje postaviti minimalnu temperaturu na daljinskom upravljaču i vratiti na primjerenu kad se prostor dovoljno ohladi.

Preuzeto sa www.klimakoncept.hr

This Post Has 4,417 Comments