ŠTA SU TO INVERTER KLIMA UREĐAJI?

ŠTA SU TO INVERTER KLIMA UREĐAJI?

Jedno od čestih pitanja kod kupovine klima uređaja je INVERTER! Kupci se pitaju što je to inverterima li određena klima inverteršta dobivam ako kupim klima uređaj s inverteromštedi li inverter strujuradi li klima uređaj s inverterom tiše i općenito koje su razlike između inverter klime i “obične”.

Odgovor na sva ova pitanja možete naći u ovom blogu, a ukoliko budete imali još neka pitanja javite nam se u kontakt formi ili na Facebook stranici EM-Electronics doo

EM-Electronics doo je firma sa dugogodišnjim iskustvom montaže klima uređaja mnogih brendova. Vaš problem sa grijanjem i hlađenjem rješavamo ekspresno, efikasno i profesionalno. Pronaći nas možete lično u Živinicama u ul. Pašage Gogića bb ili nas pozvati na brojeve 063/790-540 i 061/288-413.

Koja je razlika između inverter klime i “obične” klime?

Razjasnimo ovo osnovno pitanje odmah na početku. Prije desetak godina većina klima uređaja nije imalo inverter kompresor već samo ON/OFF ili Fix speed kompresore. Iz naziva je jasno kako se radi o kompresoru sa samo jednom brzinom. Takvi kompresori slični su kao kompresor u hladnjaku ili zamrzivaču. Kompresor “običnog” klima uređaja uvijek je radio punom snagom, a kad bi zadovoljio zadane uvjete, odnosno zadanu temperaturu, ugasio bi se.

Primjerice, ako je klima uređaj hladio, kompresor bi radio punom snagom dok ne bi postigao podešenu temperaturu, npr. 25°C i tada bi se ugasio. Kompresor bi se ponovno palio kad bi se temperatura u prostoru povećala za 1° do 2°C. Dok je kompresor ugašen puhao bi ventilator na unutarnjoj jedinici i radio samo kao ventilator, miješao bi zrak iz prostora. Zbog toga od korisnika često dobivamo upite tipa: “Zašto klima samo puše a ne hladi?”, a naš odgovor je uvijek isti: to je normalna situacija zbog gore navedenog.
U režimu grijanja slična je situacija, kompresor radi punom snagom dok ne zadovolji zadanu temperaturu npr. 27°C i tada se ugasi. Ovisno o tipu klima uređaji i njegovom fabrički programiranom modu, kod nekih klima uređaja nakon postizanja temperature i gašenja kompresora ventilator nastavlja raditi i ventilirati zrak iz prostora što kupcima daje dojam da klima uređaj hladi umjesto da grije. Sada kad smo razjasnili način rada starih klima uređaja sa ON/OFF kompresorima možemo se posvetiti novoj generaciji inverter kompresora.

Što je to inverter?

Uzmimo primjer načina rada u hlađenju. Ako smo ušli u vrući prostor gdje je temperatura npr. 30°C i uključili inverter klimu i podesili temperaturu na 25°C, senzor na unutarnjoj jedinici će očitati temperaturu u prostoru i usporediti je sa zadanom temperaturom na daljinskom upravljaču, elektronika će zbog tih 5 stepeni razlike pokrenuti inverter kompresor uvijek minimalnom snagom a kroz jednu do tri minute kompresor će pojačati snagu do maksimalne. Kako se temperatura u prostoru snižava i približava zadanoj temperaturi, tako će i kompresor smanjivati snagu. Kada klima uređaj postigne zadanu temperaturu od 25°C, inverter kompresor ide u održavanje temperature, odnosno radi minimalnom snagom i tako znatno štedi struju.

Kada se temperatura u prostoru poveća za cca. 0,5° do 1°C, ovisno o tipu klima uređaja, kompresor lagano poveća snagu samo koliko je potrebno da drži zadanu temperaturu i tako kompresor navođen osjetnicima temperature i upravljačkom elektronikom radi doziranom snagom kojom uvijek osigurava zadanu temperaturu uz najmanju potrošnju električne energije.

Što dobivam ako kupim klima uređaj s Inverterom?

Za razliku od starih klima uređaja sa ON/OFF kompresorima koji su gore pojašnjeni, novi klima uređaji imaju inverter kompresor kojim upravlja elektronika, a sam kompresor ima varijabilni raspon snage od minimuma do maksimuma. To znači da kompresor u datom trenutku radi onom snagom koja je optimalna i potrebna za zadovoljavanje zadane temperature u prostoru.

Što je to inverterski način rada?

Ako je temperatura prostorije puno viša od željene temperature, klima uređaj će raditi punom snagom do postizanja željene temperature. Kada postigne željenu temperaturu inverterski uređaj će prilagoditi odnosno smanjiti svoj učinak tako da bude dovoljan za ravnomjerno održavanje željene temperature. Time se izbjegavaju nagle promjene u temperaturi prostora te omogućava značajna ušteda energije. Nema čestog paljenja i gašenja uređaja koji dodatno opterećuju strujnu mrežu. Ugodnost u prostoru klimatiziranom s inverterskim klima uređajem je puno veća jer inverterski sistem rada regulacijom izlazne temperature klimatiziranog zraka izbjegava sindrom “propuha” u Vašem prostoru. Inverterski uređaji uz to pružaju mogućnost grijanja i kod vrlo niskih vanjskih temperatura, do -30°C.

Precizna regulacija željene temperature, veća ugodnost klimatiziranog prostora te mogućnost grijanja i kod niskih vanjskih temperatura, a uz sve to značajna ušteda energije čine inverter uređajem budućnosti.

vivax

Štedi li klima inverter struju?

Ovisno o uslovima u prostoru i vani te zadanoj temperaturi, izolaciji i orijentaciji prostora, kvalitetan inverter klima uređaj u odnosu na stari ON/OFF klima uređaj bez invertera može uštedjeti od 20 do čak 60% električne energije!

Grijanje na inverter klimu?

Ako uključimo klima uređaj u hladnom prostoru gdje je temperatura oko 15°C i na daljinski podesimo temperaturu 25°C, senzor na unutrašnjoj jedinici će registrirati temperaturu u prostoru, a upravljačka elektronika će s obzirom na razliku temperature pokrenuti inverter kompresor na maksimalnu snagu kako bi klima uređaj čim prije u prostoru osigurao zadanu temperaturu od 25°C.

Kako se temperatura u prostoru podiže i sve više približava zadanoj temperaturi od 25°C tako kompresor smanjuje snagu a kada se postigne zadana temperatura klima ide u režim održavanja temperature, a inverter kompresor tada radi minimalnom snagom i tako znatno štedi električnu energiju.

U režimu održavanja temperature klima uređaj ispuhuje manje vrući zrak jer i kompresor tada radi smanjenom snagom, te kako u režimu grijanja zbog toga ne bi imali efekt i dojam da klima hladi umjesto da grije automatski se smanji i brzina ventilatora – turbine na unutarnjoj jedinici pa klima i dalje ispuhuje dovoljno topao zrak kojeg smanjena brzina ventilatora na unutarnjoj jedinici neće dodatno rashladiti.

Koji je veliki problem svih klima uređaja u režimu grijanja?

Generalno veliki problem svih klima uređaja u režimu grijanja je velika vlaga u vanjskom zraku. Vlaga u vanjskom zraku je veća smetnja od hladnoće zato što se vlaga iz vanjskog zraka lijepi i zamrzava na lamelama izmjenjivača na vanjskoj jedinici i tako stvara izolaciju te slabi kontakt između vanjskog zraka i lamela izmjenjivača i kao posljedica slabi učinak klima uređaja, kompresor u toj situaciji i dalje normalno radi ali se smanjuje temperatura ispuha na unutrašnjoj jedinici a prostor se slabije zagrijava.

Kad osjetnik temperature registrira smanjenu temperaturu na ispuhu unutrašnje jedinice koja više ne može zagrijavati prostor, to je znak da se je vani nakupilo toliko leda da klima ne može učinkoviti grijati prostor. U tom slučaju klima prestaje s grijanjem, okreće se ciklus rada i kompresor radi na zagrijavanju izmjenjivača vanjske jedinice i otapa nagomilani led. Taj proces traje 5 – 10 minuta nakon čega klima ponovo uspostavi normalan režim grijanja.

Ovaj tehnički nedostatak imaju svi klima uređaji od svih proizvođača s time da skuplji klima uređaji renomiranih proizvođača imaju bolji kompresor tako da je taj efekt zamrzavanja vanjske jedinice u režimu grijanja manje izražen a klima u istim uvjetima bolje grije na nižim vanjskim temperaturama.

Zbog ovog ograničenja preporučujemo Vam da za hladnija i vlažna područja kupite malo jači klima uređaj da se eliminira gubitak snage u specifičnim uvjetima zbog gore navedenih situacija.

Još jedna bitan detalj kod montaže, klima uređaj ljeti bolje hladi ako se vanjska jedinica nalazi na hladnijem mjestu a zimi bolje grije ako se vanjska jedinica nalazi na toplijoj poziciji.

Unutrašnju jedinicu inverter klima uređaja ne preporučujemo da se postavlja u hodnik, posebno ne na poziciju gdje je zid na 1 – 2 m ispred, jer se zrak odbija od zida i senzor na unutarnjoj jedinici daje elektronici i kompresoru pogrešne podatke pa kompresor zbog navedenog smanjuje snagu a nije dovoljno klimatizirao prostor pogotovo ako se iz hodnika žele klimatizirati druge prostorije. Taj efekt je posebno izražen u režimu grijanja jer je topli zrak lakši te se diže pod plafon do unutarnje jedinice i senzora temperature a prije nego ugrije ciljane prostorije.

Rješenje je po jedna unutarnja jedinica u svaku prostoriju, sve drugo je kompromis!

Koja je cijena klima uređaja s inverterom?

U našoj ponudi možete nabaviti inverter klima uređaje raznih brendova po raznim cjenovnim rangovima, tako da imamo za svačiji džep po nešto. Nudimo vam i besplatan izlazak na teren kod Vas kako bi Vam ponudili najbolje moguće rješenje iz prve ruke.

Savjet kod korištenja inverter klima uređaja:

 • automatske postavke štede električnu energiju – preporučljivo.
 • ako želite brzo ugrijati prostor postavite najveću temperaturu na daljinskom upravljaču a kada se prostor zagrije vratite na primjerenu temperaturu.

Pojašnjenje: upravljačka elektronika stalno mjeri razliku između temperature u prostoru i temperature koja je zadana na daljinskom upravljaču, što je ta razlika veća kompresor radi sa većom snagom jer želi brzo postići zadanu temperaturu. Sa manjom razlikom te dvije temperature tijekom rada kompresor smanjuje snagu i kada postigne zadanu temperaturu ide u održavanje i tada troši od 200 do 400W ovisno o klasi i snazi klima uređaja.

Za brzo hlađenje postaviti minimalnu temperaturu na daljinskom upravljaču i vratiti na primjerenu kad se prostor dovoljno ohladi.

Preuzeto sa www.klimakoncept.hr

This Post Has 11 Comments

 1. Good day! I just wish to give you a huge thumbs up for your excellent information you have got here on this post. I am coming back to your blog for more soon. Good day! I just wish to give you a huge thumbs up for your excellent information you have got here on this post. I am coming back to your blog for more soon. נערות ליווי בגבעתיים

 2. Im excited to discover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you bookmarked to look at new information in your web site.

 3. I don’t need to tell you how important it is to optimize every step in your SEO pipeline. But unfortunately, it’s nearly impossible to cut out time or money when it comes to getting good content. At least that’s what I thought until I came across Article Forge… Built by a team of AI researchers from MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Article Forge is an artificial intelligence (AI) powered content writer that uses deep learning models to write entire articles about any topic in less than 60 seconds. Their team trained AI models on millions of articles to teach Article Forge how to draw connections between topics so that each article it writes is relevant, interesting and useful. All their hard work means you just enter a few keywords and Article Forge will write a complete article from scratch making sure every thought flows naturally into the next, resulting in readable, high quality, and unique content. Put simply, this is a secret weapon for anyone who needs content. I get how impossible that sounds so you need to see how Article Forge writes a complete article in less than 60 seconds! order here.

 4. Being a digital marketer today is definitely not easy! Not only do you need high-quality content, you need a lot of it. But creating good content is incredibly time consuming. At least that is what I thought until I came across WordAi… In case you have never heard of WordAi, it is a lightning fast content rewriter that uses Artificial Intelligence to automatically create unique variations of any piece of content. The best part is, WordAi creates rewrites that both humans and Google love.  I know, that’s a bold claim and I was pretty skeptical myself. So I decided to test their claims with their free trial and can tell you honestly, I opted directly for the yearly subscription after that. I’m not exaggerating when I tell you that WordAi is better than any other tool, service, or method on the market. I have been using WordAi to fill out my blogs and have already covered the cost of my yearly subscription. Its crazy but Im just scratching the surface of how far I can scale my SEO with WordAi! While I am using WordAi to scale my SEO efforts, you can also use WordAi to diversify your copy or even brainstorm to beat writers block! I could tell you about WordAi all day, but you really just need to try it for yourself. They are so confident in their technology that they offer a completely free 3-day trial AND a 30-day money back guarantee. So what are you waiting for? Click here to get started with WordAi for Free! Register here and get a bonus.

 5. I was pretty pleased to discover this great site. I need to to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book marked to see new stuff on your blog

 6. רוסיה חרמנית וחמה בטירוף בתמונות אמיתיות
  מחכה לך בדירה פרטית בחיפה. אנג’לה
  היא כבר עשר שנים בארץ אבל נשארו לה הגנים של רוסיה היפה.
  רוני שלנו היא צעירה מאוד עם גוף מטורף וסקסי, היא גדלה בישראל
  אבל יש לה שורשים רוסיים. רמת גן עיר גדולה במרכז שיש לה להציע לכם עשרות דירות מפוארות לעיסוי מפנק.
  אם אתה מחפש דירות דיסקרטיות בבאר שבע בהן תוכלו
  לברוח למספר שעות מהמולת היום, אם תרצו להתייחד עם בת
  זוגתכן או לקבל שירותי ליווי לעיסוי בדירות דיסקרטיות בבאר שבע?
  כמו בכל אזור גם כאן, דירות דיסקרטיות בחדרה מככבות והכול
  בזכות פורטל שלוקח את מלוא האחריות
  על ההנאות שלכם. אין אדם אשר יציעו לו עיסוי מפנק בבאר שבע , או בכל אזור בארץ והוא יסרב להצעה
  מפתה זו.אם יציעו לכם עיסוי מפנק ברגע הזה לבטח תקפצו על ההצעה.

  איפה אפשר למצוא דירה דיסקרטית
  בבאר שבע? מעוניינים למצוא דירה דיסקרטית בבאר שבע?
  עיסוי מפנק בגבעתיים , ניתן להזמין עד הבית בגבעתיים כמתנה לך,
  לבן הזוג לחברה או לאיש עסקים שאתם מעוניינים לפנק.

  הפכתי לאיש בעל אישיות שונות.

 7. עיסוי שוודי בנתניה/השרון –
  העיסוי הקלאסי בנתניה/השרון המוכר והאהוב שרוב הגברים
  בוחרים בו, הן מבחינת חוסר ידיעה והכרה בעיסויים אחרים והן מבחינת הצורך שלכם בעיסוי מפנק, לכיף בלבד.
  משום שמדובר בחוויה בריאה, יש להשתדל לא
  להיות במתח ואפילו לתכנן את הכול כך שתוכלו להגיע גם לפני הזמן לעיסוי מפנק בהשרון והסביבה , אם מדובר בעיסוי המתבצע בקליניקה בהשרון והסביבה של המעסה.
  צלילים מענגים של צליה וריח נפלא
  עוטפים את המטבח. סיבה שנייה היא שאתם לא צריכים לצאת מהבית, אתם יכולים להזמין את העיסוי עד אליכם וזה כבר דבר יותר נוח.

  כמו שאמרנו, בתוך דירות דיסקרטיות
  ניתן לבחור את הבחורה שתגיע אליכם.
  המעסה המקצועי מטעם המכון יגיע עד אליכם עם מיטת מסאז’ נפתחת, שמנים וכל הציוד
  הנדרש לביצוע המסאז’ ברמה הגבוהה ביותר גם בתנאי שטח או בתוך בית
  ולא במתחם הספא. עיסוי לכל הגוף עם שמנים ארומטים
  ומוזיקה באווירה מיוחדת. כאשר עושים עיסוי אינטימי
  הכולל מגע של איברי הגוף, שמנים בריחות אירוטים ולפעמים גם מגע מיני קרוב מאוד הכולל לבוש מינימלי של
  המעסה בתוך דירה דיסקרטית, נוצרת קרבה אינטימית בין המעסה למתארח.
  עיסוי הוא דרך הרפיה של הגוף והשרירים בעזרת מגע.
  המעסות בתוך דירות דיסקרטיות
  בעפולה אינן מעסות רפואיות, מדובר בבחורות
  יפות לפי בחירה שלכם ולמה שאתם נמשכים שיודעות איך להביא אתכם למצב של רגיעה בעזרת מגע מיני נעים.

 8. באתר CoWorkers תוכלו לחפש בין מאות קליניקות להשכרה בבאר שבע בקלות ובמהירות ולסנן תוצאות לפי מחירים, דירוגים, חוות דעת, מיקומים,
  כמות אנשים, שירותים במתחם ועוד..
  מרצה בכיר ומטפל ברפואה סינית ויפנית,
  מנחה ומנהל קליניקות סטודנטים במכללת תמורות.
  ולכן אנחנו ריכזו עבורכם באתר שלנו ואפליקציה את מיטב הדירות
  הדיסקרטיות שנבחרו על ידינו בקפידה תוך הקפדה על איכות ושירות מעולים.
  כך שאתם רק צריכים להיות פתוחים לחיפושים ולעשות זאת כמו שצריך, על מנת שתוכלו להרגיש כמה שיותר בנוח עם הבחירה שלכם לחפש מקום
  שיוכל להתאים. בדירות דיסקרטיות בבאר שבע תקבלו ים של פינוקים ושעות של ריגושים וחידושים על מנת לשבח את השהות שלכם במקום.
  בדירות הדיסקרטיות בבאר שבע .
  בדירות דיסקרטיות בבאר שבע תמצא דירות מעוצבות ומאובזרות כיד המלך.
  ישנן דירות דיסקרטיות המאובזרות גם
  בפינוקים נוספים כמו: בר אלכוהולי, שמנים וקרמים לעיסויים ארוטיים,
  ג’קוזי זוגי לטבילה משותפת, מערכת שמע
  למוסיקה שמנעימה את זמן שהותכם ועוד.
  גבר שהופך לחבר במשחקים שמספקות הנשים הלוהטות של דירות דיסקרטיות בבאר שבע, יכול בקלות להכיר מישהי שאוהבת את המשחקים.

Leave a Reply